A legtöbb állást a cégek úgy hirdetik meg, hogy nem játszanak nyílt kártyákkal, ahelyett, hogy konkrétan leírnák a hirdetésükben mennyit is szeretnének fizetni az új munkavállalónak a jelentkezőktől várják, hogy árazza be a munkáját. Ez lehetőséget jelent a cégeknek, hogy kiválasszák azt, aki a legkevesebb fizetésért is vállalná az adott munkát. Nem érdemes azonban túl keveset kérnünk, többéves tapasztalattal azt a látszatott kelhetjük, hogy nem tartjuk magunkat jó munkaerőnek, nem érezzük jogosnak, hogy megérdemeljük a magasabb bért. Ha túl magasak az igényeink akkor viszont jó eséllyel el sem jutunk az interjúig. Nem egyszerű kitalálni a reális összeget, ezért nézzünk meg kalkulátorokat: https://www.randstad.hu/allaskeresoknek/berkalkulator/ vagy https://www.hays.hu/bermutato . Persze ezek sem jelentenek kőbe vésett számokat, erősen befolyásolja az a régió, amelyben munkát keresel a fizetések nagyságát, például jellemzően Budapesten magasabbak a bérek, mint Kelet-Magyarországon.
Az élethelyzetünktől is nagyban függ mennyit kérünk, ha több hónapja munkanélküliek vagyunk és közben van egy ketyegő lakáshitelünk, akkor már kevesebbért is elmennénk dolgozni, akár úgy is, hogy csak átmenetinek gondoljuk az új munkahelyet és közben keressük az új lehetőséget.
Munkahely váltásnál ha azonos területen helyezkedünk el mindenképpen magasabb bért kérjünk, nem árt azt is belekalkulálni, hogy mennyivel messzebb/ közelebb van mennyivel kerül több pénzbe és időbe eljutni az adott munkahelyre. Mennyivel nagyobb a felelősség, több a feladat stb.
A megélhetési költségeinket is vegyük figyelembe(mennyit fizetünk hitelre, rezsire, egyedül vagy a párunkkal fizetjük- e ezeket) ennél ne kérjünk kevesebbet, akkor másodállást kell vállaljunk, hogy egyáltalán meg tudjunk élni. A korábbi fizetésünket is vegyük alapul, mennyit kerestünk milyen fel adatokkal, mennyivel lennénk elégedettek. Persze maradjunk realisták alacsonyabb pozícióban ne kérjünk vezetőnek járó bért.
A legnehezebb az a fizetési igény megfogalmazásában, hogy számos cég már az önéletrajz megküldésénél, anélkül, hogy konkrétumokat ismernénk, például munkaidő alakulása, pontos feladatok kéri a pontos igényt.
A fizetési igény megfogalmazásánál hagyjunk némi mozgásteret, például: határozzunk meg egy minimum összeget amennyiért vállaljuk, vagy működik a sávos megoldás is, amelyben meghatározzuk, a minimum és a maximum összeget. Kiegészíthetjüket ezeket az alábbi félmondattal : a megadott összeg a béren kívüli juttatások függvényében változhat.
És hogy hova írjuk az önéletrajzba az összeget? Szerintem semmiképpen sem az elejére, egyrészt akkor, ha túl magas végig sem olvassák és túl anyagiasnak tűnhetünk. Inkább az önéletrajz végére, a nyelvtudás( ha van) után jöjjön csak.